Szőlész-borász

  • Szakképesítés megnevezése: Szőlész-borász
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 541 06
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar

Itt indul Szőlész-borász tanfolyam

Sajnos erre a képzésre nem tudunk ajánlani képző intézményt.

Alapinformációk a tanfolyamról

  • A Szőlész-borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:
  • Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 3. mellékletben az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.
  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Szintvizsga: nincs
  • Mestervizsga: nincs
  •  
  • Elmélet/gyakorlat aránya:
  • 30% - elmélet
  • 70% - gyakorlat
  •  
  • Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
  • Maximális óraszáma: 960-1440 óra
  •  
  • Választható képzési formák:
  • Nappali
  • Esti
  • Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Munkaterület

A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, a szőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. Ismeri a borászati termék előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás, a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.

A tanfolyam moduljai

10890-16
Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
10906-12
Borászati technológia
10943-12
Borászati szakmai gépek
10944-12
Borászati gyakorlat
10945-12
A szőlőtermesztés technológiája
10946-12
A szőlőtermesztés szakmai gépei
10947-12
A szőlőtermesztés gyakorlata
10948-12
Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
11499-12
Foglalkoztatás II.
11500-12
Munkahelyi egészség és biztonság

Modulzáró vizsgakövetelmények

10890-16
Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
10906-12
Borászati technológia
10943-12
Borászati szakmai gépek
10944-12
Borászati gyakorlat
10945-12
A szőlőtermesztés technológiája
10946-12
A szőlőtermesztés szakmai gépei
10947-12
A szőlőtermesztés gyakorlata
10948-12
Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
11499-12
Foglalkoztatás II.
11500-12
Munkahelyi egészség és biztonság

Kapcsolódó szakképesítés

A képzés résszakképesítései

A képzés ráépülései

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu