Szakács

  • Szakképesítés megnevezése: Szakács
  • A szakképesítés OKJ száma: 34 811 04
  • A szakképesítés típusa: szakképesítés
  • A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • Megfeleltetés (2016-ig) Szakács

Itt indul Szakács tanfolyam

Alapinformációk a tanfolyamról

  • A Szakács képzés megkezdésének szükséges feltételei:
  • Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: igen
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: igen
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Szintvizsga: nincs
  • Mestervizsga: nincs
  •  
  • Elmélet/gyakorlat aránya:
  • 30% - elmélet
  • 70% - gyakorlat
  •  
  • Szakképzési évfolyamok száma: 3 év
  • Maximális óraszáma: 900-1300 óra
  •  
  • Választható képzési formák:
  • Nappali
  • Esti
  • Iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés (tanfolyami képzés)

Munkaterület

A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

A tanfolyam moduljai

11499-12
Foglalkoztatás II.
11518-16
Élelmiszerismeret
11519-16
Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
11561-16
Gazdálkodási ismeretek
12094-16
Ételkészítési ismeretek alapjai
12095-16
Ételkészítési ismeretek
12096-16
Szakács szakmai idegen nyelv

Modulzáró vizsgakövetelmények

11499-12
Foglalkoztatás II.
írásbeli
11518-16
Élelmiszerismeret
írásbeli
11519-16
Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
írásbeli
11561-16
Gazdálkodási ismeretek
írásbeli
12094-16
Ételkészítési ismeretek alapjai
gyakorlati
12095-16
Ételkészítési ismeretek
gyakorlati
12096-16
Szakács szakmai idegen nyelv
szóbeli

Kapcsolódó szakképesítés

A képzés résszakképesítései

A képzés ráépülései

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu