Cukrászsegéd - 2025 képzés (részszakma)

  • Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
  • Részszakma megnevezése: Cukrászsegéd
  • Részszakma órakerete: 600
  • Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
  • Részszakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
  • Részszakma Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
  • Cukrászsegéd képzés munkaterülete

  • Cukrászsegéd felügyelet mellett képes a cukrász munkáját segíteni. Előzetesen megmutatott és begyakorolt munkaműveleti feladatokat végez, a cukrászeszközöket ismeri, alkalmazni tudja. Munkáját egyszerű szerszámok vagy berendezések használatával végzi. Felügyelettel gépek kezelését végzi. Cukrászati anyagok, eszközök mozgatásában segédkezik. Megismeri, megkülönbözteti az alapvető alapanyagokat, ismeri a tárolási követelményeiket. Irányítással előkészítő műveletekben segít, gyümölcsöt válogat, tisztít és darabol. Receptek szerint, utasítás mellett mérési műveleteket végez. Segít a tészta feldolgozási műveletekben, adagol, szúr, nyújt és tésztát formáz. Sütési műveleteket végez, ismeri a munkavégzéshez szükséges munkavédelmi, balesetvédelmi előírásokat. Képes egyszerű díszítő műveleteket elvégezni, díszítő elemeket ráhelyezni, kekszeket, teasüteményeket bevonó anyagba mártani, szóró anyagba forgatni.

  • Cukrászsegéd képzés legjellemzőbb FEOR számai

  • Részszakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

    Cukrászsegéd

    9225

    Kézi csomagoló

    Cukrászsegéd

    9224

    Pultfeltöltő, árufeltöltő

    Cukrászsegéd

    9236

    Konyhai kisegítő, konyhalány

  • Cukrászsegéd képzés megkezdésének feltételei

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

Kapcsolódó szakmák

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu