Cukrászsegéd - 2025 képzés (részszakma)
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Részszakma megnevezése: Cukrászsegéd
- Részszakma órakerete: 600
- Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
- Részszakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
- Részszakma Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
-
Cukrászsegéd képzés munkaterülete
-
Cukrászsegéd felügyelet mellett képes a cukrász munkáját segíteni. Előzetesen megmutatott és begyakorolt munkaműveleti feladatokat végez, a cukrászeszközöket ismeri, alkalmazni tudja. Munkáját egyszerű szerszámok vagy berendezések használatával végzi. Felügyelettel gépek kezelését végzi. Cukrászati anyagok, eszközök mozgatásában segédkezik. Megismeri, megkülönbözteti az alapvető alapanyagokat, ismeri a tárolási követelményeiket. Irányítással előkészítő műveletekben segít, gyümölcsöt válogat, tisztít és darabol. Receptek szerint, utasítás mellett mérési műveleteket végez. Segít a tészta feldolgozási műveletekben, adagol, szúr, nyújt és tésztát formáz. Sütési műveleteket végez, ismeri a munkavégzéshez szükséges munkavédelmi, balesetvédelmi előírásokat. Képes egyszerű díszítő műveleteket elvégezni, díszítő elemeket ráhelyezni, kekszeket, teasüteményeket bevonó anyagba mártani, szóró anyagba forgatni.
-
Cukrászsegéd képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Részszakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Cukrászsegéd
9225
Kézi csomagoló
Cukrászsegéd
9224
Pultfeltöltő, árufeltöltő
Cukrászsegéd
9236
Konyhai kisegítő, konyhalány
-
Cukrászsegéd képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Kapcsolódó szakmák
- Cukrász Szakma
- Cukrász szaktechnikus Szakma
- Élelmezésvezető Szakképesítés
- Falusi turizmus szolgáltató Szakképesítés
- Falusi vendéglátó Szakképesítés
- Gyorséttermi eladó Szakképesítés
- Higiénés intézményi takarító Szakképesítés
- Kulturális rendezvény szervezője Szakképesítés
- Panziós-fogadós Szakma
- Pincér-vendégtéri szakember Szakma
- Pincérsegéd Részszakma
- Szakács Szakma
- Szakács szaktechnikus Szakma
- Szakácssegéd Részszakma
- Szállodahajós, szállodai személyzet Szakképesítés
- Szállodai recepciós Szakképesítés
- Tisztítás-technológiai szakmunkás Szakképesítés
- Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető – Housekeeping - Stewarding Szakképesítés
- Turisztikai technikus Szakma
- Vendégtéri szaktechnikus Szakma