Panziós-fogadós - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Panziós-fogadós
- Szakma azonosító száma: 4 1013 23 03
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Kapcsolódó részszakmák:
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: 175 óra
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: 200 óra
-
Panziós-fogadós képzés munkaterülete
-
A panziós-fogadós ellátja a szálláshely teljes operatív működtetését. Adott szálláshelyre vonatkozó speciális ismeretekkel, kapcsolatrendszerekkel rendelkezik. Kezeli a szálláshelyre beérkező érdeklődéseket, megrendeléseket, módosításokat, lemondásokat, alkalmazza a lehetséges fizetési módokat. Fogadja a szálláshely vendégeit, valamint az érdeklődéseket. Felel a vendégek kényelméért, a szálláshely és a vendégek közti kommunikációért. A szálláshelyen vendéglátó szolgáltatásokat nyújt. Ellátja a szálláshely karbantartási feladatait, ügyel a környezetre, és a logisztikai feladatokat is ellátja, gondoskodik a szálláshely tisztán tartásáról. A vendégek részére programokat ajánl és igény szerint szervez, marketing tevékenységet végez, valamint a szálláshellyel kapcsolat gazdálkodási és pénzügyi feladatokat is irányítja és koordinálja. Betartja a munka és balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat. Tervezi és szervezi a munkatársak munkáját, értékeli, és motiválja dolgozóit. Kapcsolatot tart más szolgáltatókkal, más szálláspartnerekkel, valamint az értékesítésbe bekapcsolódó szálláshely közvetítőkkel. A szálláshellyel kapcsolatos adminisztrációs tevékenységeket papír alapon és digitálisan formában precízen, folyamatosan elvégzi.
-
Panziós-fogadós képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Panziós-fogadós
1331
Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője
5242
Házvezető
Családi panzió vezetője, falusi vendéglátó, panziós
-
Panziós-fogadós képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Kapcsolódó szakmák
- Cukrász Szakma
- Cukrász szaktechnikus Szakma
- Cukrászsegéd Részszakma
- Élelmezésvezető Szakképesítés
- Falusi turizmus szolgáltató Szakképesítés
- Falusi vendéglátó Szakképesítés
- Gyorséttermi eladó Szakképesítés
- Higiénés intézményi takarító Szakképesítés
- Kulturális rendezvény szervezője Szakképesítés
- Pincér-vendégtéri szakember Szakma
- Pincérsegéd Részszakma
- Szakács Szakma
- Szakács szaktechnikus Szakma
- Szakácssegéd Részszakma
- Szállodahajós, szállodai személyzet Szakképesítés
- Szállodai recepciós Szakképesítés
- Tisztítás-technológiai szakmunkás Szakképesítés
- Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető – Housekeeping - Stewarding Szakképesítés
- Turisztikai technikus Szakma
- Vendégtéri szaktechnikus Szakma