Pincér-vendégtéri szakember - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Pincér-vendégtéri szakember
- Szakma azonosító száma: 4 1013 23 04
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Kapcsolódó részszakmák: Pincérsegéd
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: 175 óra
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: 200 óra
-
Pincér-vendégtéri szakember képzés munkaterülete
-
A pincér-vendégtéri szakember a különböző vendéglátó tevékenységet folyató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termékek felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja az udvarias és a szakszerű felszolgálás előírása szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel. Átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, készpénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközöket kezel. Elszámol a napi bevétellel. Barista, bártender és alapfokú sommelier tevékenységet végez. Rendezvények helyszínét előkészíti, részt vesz a különböző jellegű rendezvények lebonyolításában. Munkaterülete állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik. Ismeri a hazai és nemzetközi étel- és italkínálatot, tisztában van a vendéglátóipari trendekkel, az ételkészítési technológiákkal. Folyamatosan képzi magát, hogy naprakész ismeretei legyenek a gasztronómia területén.
-
Pincér-vendégtéri szakember képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Pincér-vendégtéri szakember
5132
Pincér
-
Pincér-vendégtéri szakember képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Kapcsolódó szakmák
- Cukrász Szakma
- Cukrász szaktechnikus Szakma
- Cukrászsegéd Részszakma
- Élelmezésvezető Szakképesítés
- Falusi turizmus szolgáltató Szakképesítés
- Falusi vendéglátó Szakképesítés
- Gyorséttermi eladó Szakképesítés
- Higiénés intézményi takarító Szakképesítés
- Kulturális rendezvény szervezője Szakképesítés
- Panziós-fogadós Szakma
- Pincérsegéd Részszakma
- Szakács Szakma
- Szakács szaktechnikus Szakma
- Szakácssegéd Részszakma
- Szállodahajós, szállodai személyzet Szakképesítés
- Szállodai recepciós Szakképesítés
- Tisztítás-technológiai szakmunkás Szakképesítés
- Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető – Housekeeping - Stewarding Szakképesítés
- Turisztikai technikus Szakma
- Vendégtéri szaktechnikus Szakma