Baromfiipari-feldolgozó - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07213019
- Szakképesítés megnevezése: Baromfiipari-feldolgozó
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
-
Baromfiipari-feldolgozó képzés munkaterülete
-
A baromfiipari-feldolgozó ismeri az élő baromfi átvételének műveleteit, jogszabályi előírásait, az átvételre vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírásokat. Tisztában van a baromfi anatómiai felépítésével. Technológiai, higiéniai és munkabiztonsági ismereteit felhasználva képes végrehajtani az élő baromfi szakszerű vágását, tisztítását, zsigerelését, a tisztított és kizsigerelt testek további elsődleges- és továbbfeldolgozását. A vágási termékből nyers, félkész vagy készterméket állít elő. Baromfifeldolgozási alapműveleteket végez, alapanyagokat, félkész és késztermékeket osztályoz, tisztít, aprít, kever, tartósít, mozgat és csomagol. Felismeri a csomagolóanyagokat, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően használja azokat. Felismeri a húsok romlási folyamataira jellemző érzékszervi elváltozásokat, és tudását alkalmazva képes megelőzni a kedvezőtlen folyamatok kialakulását. Az élelmiszerek tartósítása témakörben szerzett ismereteit alkalmazva elvégzi az egész, a darabolt testek, valamint a továbbfeldolgozott termékre jellemző tartósítását. Munkája során szakszerűen, a munkabiztonsági előírásokat betartva előkészíti, szakszerűen üzemelteti a technológiai gépeket, berendezéseket, és tisztán tartja azokat. Használja a termelési adatok nyilvántartásához szükséges szoftvereket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai és technológiai, tűzmunka-, állat-, energia-, környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi. Törvényi előírásokat figyelembe véve kezeli a technológia tevékenységek során keletkezett hulladékokat.
-
Baromfiipari-feldolgozó képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály
-
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek
-
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Baromfiipari-feldolgozó képzés időtartama
- Minimális óraszám: 450 óra
- Maximális óraszám: 600 óra
-
Baromfiipari-feldolgozó képzés munkaerő-piaci relevanciája
-
Az élelmiszerfogyasztási szokások átalakulása magával hozta az élelmiszeripar fejlődését, gépiesítését, ezzel együtt a baromfifeldolgozás rohamos fejlődését is. A felelős és felgyorsult élelmiszer-előállítás megköveteli a képzett szakemberek részvételét. A baromfifeldolgozás során szükség van olyan alapvető ismeretekkel rendelkező munkaerőre, akik rendelkeznek a baromfiipari-feldolgozás alapismereteivel, ismerik a törvényi, higiéniai előírásokat, az egyes részfolyamatokban aktívan részt tudnak venni. A vevői igények maradéktalan kiszolgálása és a hatékonyság növelése miatt megnőtt az igény az automatizálásra, a feldolgozás folyamatainak gépesítése, a technológia fejlődése megköveteli a képzett munkaerő alkalmazását. Ezért szükséges a gépeket jól ismerő és kezelő, kiszolgáló szakemberek képzése. A jól képzett baromiipari-feldolgozó szakember szakmai tudása biztos hátteret ad a hazai baromfifeldolgozásnak.
- Baromfiipari-feldolgozó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Baromfiipari-feldolgozó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Baromfiipari-feldolgozó képzés vizsgainformáció
-
Baromfiipari-feldolgozó Vizsgára bocsátás feltételei
-
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek
-
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Baromfi elsődleges- és továbbfeldolgozásának ismertetése
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: 35 kérdésből álló írásbeli teszt feladatlapon, melynek témakörei és a témakörök megoszlása a feladatok között:
- Baromfiipari feldolgozási technológia 40 %
- Baromfiipari gépek, berendezések működési elve, munkabiztonsági előírásai 20 %
- Tűz- és munkavédelmi, higiéniai és állatvédelmi ismeretek 20 %
- Környezetvédelmi ismeretek 20 %
A feladattípusok megoszlása:
- 15 db igaz-hamis eldöntendő kérdés
- 10 kérdés egyszeres választás, három válaszlehetőség közül
- 10 kérdés többszörös feleletválasztó feladat, (4 lehetőségből 2 jó megoldás) Minden jó válasz pontot ér, rossz válaszért nem jár pontlevonás.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 41%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Baromfi elsődleges- és továbbfeldolgozás gyakorlati feladat
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
a) vizsgarész: Baromfi csontozása, csomagolása - A vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgabizottság szakmai kérdéseket tesz fel a vizsgázónak.
b) vizsgarész: Baromfi húsból félkész vagy késztermék előállítása - A vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgabizottság szakmai kérdéseket tesz fel a vizsgázónak.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
Kapcsolódó szakmák
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés