Halfeldolgozó - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214007
- Szakképesítés megnevezése: Halfeldolgozó
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 0
-
Halfeldolgozó képzés munkaterülete
-
A halfeldolgozó ismeri a halászati termékek átvételének műveleteit, jogszabályi előírásait, az átvételre vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírásokat. Tisztában van a hazai és külföldi édesvízi, tengeri halfajok egyéb halászati termékek termékcsoportjaival, a halak anatómiai felépítésével. Képes felismerni a halak és egyéb halászati termékek romlási folyamataira jellemző érzékszervi elváltozásokat és tudását alkalmazva képes megelőzni a kedvezőtlen folyamatok kialakulását. Technológiai, higiéniai és munkabiztonsági ismereteit felhasználva képes végrehajtani az élő hal szakszerű átvételét, vágását, tisztítását, a tisztított hal testek további feldolgozását. Az élelmiszerek tartósítása témakörben szerzett ismereteit alkalmazva elvégzi az egész, illetve darabolt hal testek, halszeletek, filék termékre jellemző tartósítását. Munkája során szakszerűen, a munkabiztonsági előírásokat betartva üzemelteti a technológiai gépeket, berendezéseket. Törvényi előírásokat figyelembe véve kezeli a technológia tevékenységek során keletkezett hulladékokat.
-
Halfeldolgozó képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály
-
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek
-
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Halfeldolgozó képzés időtartama
- Minimális óraszám: 250 óra
- Maximális óraszám: 300 óra
-
Halfeldolgozó képzés munkaerő-piaci relevanciája
-
Napjainkban az egészséges táplálkozás jelentőségének felértékelődése és a gasztronómia népszerűségének folyamatos növekedése erőteljes keresletet generált a halászati termékek, az édesvízi és a tengeri halak iránt. Egyértelmű igény figyelhető meg, hogy ezeket a halászati termékeket a fogyasztók tisztítva, filézve, konyhakész állapotban, vagy konyhatechnikai művelet nélkül fogyasztható állapotban szeretnék megvásárolni. A halászati termékek iránti igény növekedése szükségessé tette halfeldolgozó szakemberek képzését. A halfeldolgozó szakember munkája kiterjed a halak feldolgozására, konyhakész termékek előkészítésére, tartósított hal termékek (sózott, pácolt, füstölt) előállítására.
- Halfeldolgozó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban:
- Halfeldolgozó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban:
-
Halfeldolgozó képzés vizsgainformáció
-
Halfeldolgozó Vizsgára bocsátás feltételei
-
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek
-
Írásbeli vizsga
nincs
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Komplex halfeldolgozás vizsgatevékenység
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
a) vizsgarész: Élő hal feldolgozása:
- Élő hal átvétele, élő hal tárolás követelményeinek ismerete és alkalmazása,
- Élő hal kábítása, elvéreztetése,
- Tisztítás, zsigerelés,
- Hűtés, tárolás,
- Hal kézi darabolása, szeletelése, filézése,
- Szeletel, darabolt, filézett hal csomagolása.
A fenti vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgázó a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat.
A vizsgarészhez kapcsolódó szakmai beszélgetés időtartama: 10 perc
A vizsgarész aránya a vizsgatevékenységen belül: 60%
b) vizsgarész: Tartósító eljárás: Hal tartósítása a vizsgabizottság által meghatározott tételsor, vagy szempont- rendszer alapján.
A fenti vizsgatevékenységekkel összefüggésben a vizsgázó a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A vizsgarészhez kapcsolódó szakmai beszélgetés időtartama: 10 perc
A vizsgarész aránya a vizsgatevékenységen belül: 40%
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés