Pincemunkás - 2025 képzés (részszakma)

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Részszakma megnevezése: Pincemunkás
  • Részszakma órakerete: 280
  • Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
  • Részszakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
  • Részszakma Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
  • Pincemunkás képzés munkaterülete

  • Irányítás mellett részt vesz a borászati üzemben a borkezelések elvégzésében. Munkájával hozzájárul a bor fejlődésének szempontjából kiemelkedő fontosságú pinceihigiénia fenntartásához: bortároló edényeket, tartályt mos, fahordókat tisztít és fertőtlenít. Munkatársakkal alapvető pincei műveleteket végez: összeszereli a fejtőrendszert, bort fejt, szivattyút működtet. Hordót töltöget. Segít az iskolázó pinceműveletek elvégzésénél úgy, mint derítés, szűrés, hőkezelés. Technológiai döntésekhez szabályosan mintát vesz a borból és a mintát feliratozza. Segíti a szakdolgozók munkáját. A kiegészítő feladatait folyamatosan, begyakorlás után önállóan végzi. A borászati technológia során szükséges oldatokat, szuszpenziókat elkészíti.

  • Pincemunkás képzés legjellemzőbb FEOR számai

  • Részszakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

    Pincemunkás

    7115

    Borász és egyéb

    szeszesitalgyártó

  • Pincemunkás képzés megkezdésének feltételei

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Kapcsolódó szakmák

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu