Pincemunkás - 2025 képzés (részszakma)
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Részszakma megnevezése: Pincemunkás
- Részszakma órakerete: 280
- Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
- Részszakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
- Részszakma Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
-
Pincemunkás képzés munkaterülete
-
Irányítás mellett részt vesz a borászati üzemben a borkezelések elvégzésében. Munkájával hozzájárul a bor fejlődésének szempontjából kiemelkedő fontosságú pinceihigiénia fenntartásához: bortároló edényeket, tartályt mos, fahordókat tisztít és fertőtlenít. Munkatársakkal alapvető pincei műveleteket végez: összeszereli a fejtőrendszert, bort fejt, szivattyút működtet. Hordót töltöget. Segít az iskolázó pinceműveletek elvégzésénél úgy, mint derítés, szűrés, hőkezelés. Technológiai döntésekhez szabályosan mintát vesz a borból és a mintát feliratozza. Segíti a szakdolgozók munkáját. A kiegészítő feladatait folyamatosan, begyakorlás után önállóan végzi. A borászati technológia során szükséges oldatokat, szuszpenziókat elkészíti.
-
Pincemunkás képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Részszakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Pincemunkás
7115
Borász és egyéb
szeszesitalgyártó
-
Pincemunkás képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés