Tartósítóiparitermék-készítő - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Tartósítóiparitermék-készítő
- Szakma azonosító száma: 4 0721 05 16
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Kapcsolódó részszakmák: Konzervgyártó
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: 140 óra
- Technikumi oktatásban: -
- Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
-
Tartósítóiparitermék-készítő képzés munkaterülete
-
A tartósító üzemekben szakmai felügyelet mellett végzi az élelmiszer alapanyagok minősítését, mennyiségi átvételét, osztályozását, feldolgozását, tartósítását, csomagolását, tárolását. A tartósítóiparitermék-készítők alkalmazzák a HACCP rendszer előírásait. Tartósítóműveleteket végez (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Egyszerűbb gyártásközi vizsgálatokat végez. A termék előállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Betartja a munka- és környezetvédelmi, valamint a higiéniai előírásokat.
A tartósítóiparitermék-készítő szakképesítéssel rendelkező képes a zöldség-gyümölcsfeldolgozás, hűtőipari feldolgozás, hús- és készételgyártás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtására. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. -
Tartósítóiparitermék-készítő képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Tartósítóiparitermék-készítő
3623
Gyümölcsfelvásárló
3623
Zöldség, gyümölcs beszerző
7112
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, tartósító
7112
Gyümölcs tartósító
7112
Gyümölcsfeldolgozó
7112
Gyümölcsléfejtő
7112
Gyümölcsválogató, osztályozó
7112
Káposztasavanyító
7112
Mustárfeldolgozó
7112
Paprikamolnár
7112
Savanyító
7112
Szőlőválogató,-osztályozó
7112
Zöldségszárító
7112
Zöldségtartósító
7112
Zöldségfeldolgozó
7112
Zöldségválogató, osztályozó
7112
Gombaválogató
8111
Élelmiszer-, italgyártógép kezelője
8325
Csomagoló-, palackozó- és
címkézőgép kezelője
-
Tartósítóiparitermék-készítő képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés