Élelmiszeripari gépésztechnikus - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Élelmiszeripari gépésztechnikus
- Szakma azonosító száma: 5 0721 05 04
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
- Kapcsolódó részszakmák:
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: -
- Technikumi oktatásban: 245 óra
- Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés munkaterülete
-
Az élelmiszeripari gépésztechnikus oktatás olyan széleskörű tudás és képesség megszerzését
biztosítja, amelynek birtokában a szakember jó áttekintő- és irányító képességet szerez. A
megszerzett gyakorlati tudás után képessé válik a középvezetői feladatok ellátására.
Az élelmiszeripari gépésztechnikus az élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat
előkészítésében, az élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési és
karbantartási munkáiban. Ellenőrzi, és szükség esetén korrigálja a gépek technológiai beállításait.
Felméri a karbantartáshoz szükséges alkatrészeket, anyagokat. A javítandó alkatrészről, rajzkészítő
programmal rajzot, és az alapján művelettervet készít. Megjavítja a könnyen javítható alkatrészeket
kézi vagy gépi eljárásokkal. Elkészíti a karbantartási tervet, részt vesz a gépek vagy gépsorok
karbantartásában.
Automatikus vezérlésű mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű élelmiszeripari
gépeket kezel. Használja a gépkezelői-, és a vállalatirányítási szoftvereket. Munkáját a
gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és
környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és
betartatásával (5-ös szint) végzi. -
Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Élelmiszeripari gépésztechnikus
3116
Élelmiszeripari gépésztechnikus
-
Élelmiszeripari gépésztechnikus képzés megkezdésének feltételei
-
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség,
érettségire épülő szakmai oktatás esetén érettségi végzettség - Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés