Mézeskalács készítő - 2024 képzés

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07214012
  • Szakképesítés megnevezése: Mézeskalács készítő
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
  • Mézeskalács készítő képzés munkaterülete

  • Kézműves körülmények között mézeskalácsokat és mézes termékeket készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Mézeskalácsokat és mézes termékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint) és betartatásával végzi.

  • Mézeskalács készítő képzés megkezdésének feltételei

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály

  • nem kapcsolódik hozzá jogszabály

  • Egyéb feltételek

  • nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez

  • Mézeskalács készítő képzés időtartama

  • Minimális óraszám: 200 óra
  • Maximális óraszám: 250 óra
  • Mézeskalács készítő képzés munkaerő-piaci relevanciája

  • A mézeskalács késztés Magyarországon már a középkortól elterjedt máig élő hagyomány. De nem csak a vásári termékekre kell gondolni. A méz jótékony táplálkozási szerepe közismert. A mézzel készült termékek piaca stabil, komoly édes-sütő ipari szegmens. Ehhez szükség van a képzett, szakmájukat alaposan ismerő, és tisztelő szakemberekre.

  • Mézeskalács készítő képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Mézeskalács készítő képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Mézeskalács készítő képzés vizsgainformáció

  • Mézeskalács készítő Vizsgára bocsátás feltételei

  • A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek

  • Írásbeli vizsga

    A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszer-előállítási ismeretek

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: 15-20 kérdésből álló feladatsor, melynek témakörei és a témakörök megoszlása a feladatok között:

    • Élelmiszerhigiéniai ismeretek 40 %
    • Élelmiszeripari minőségbiztosítási ismeretek 40 %
    • Gazdasági és vállalkozási ismeretek 10 %
    • Munkavédelmi és környezetvédelmi ismeretek 10 %

    A feladatok típusai:

    • tesztfeladatok ahol csak egy jó válasz lehetséges és legalább négy válaszlehetőséget kell megadni (a tesztfeladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 50%)
    • feleletválasztó feladatok a lehetséges válaszok felsorolásával (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 30%)
    • rövidválaszos feladatok (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 20%).

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 50%-át elérte.

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: Mézeskalács és mézestermék készítés, saját termék bemutatása, szakmai beszélgetés

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a projektfeladat három részfeladatból áll:

    1. vizsgafeladat: minimum 1 kg maximum 3 kg mézes tészta készítése és abból töltetlen vagy töltött mézes termék előállítása.
    2. vizsgafeladat: főzött mézes tészta felhasználásával előállított minimum 0,5 kg maximum 2,00 kg termék bemutatása (a vizsgázó a terméket – a technológia hoszszú ideje miatt, nem a vizsgán készíti el, hanem előzőleg, és a vizsgán bemutatja)
    3. vizsgafeladat: szakmai beszélgetés az elkészült és a bemutatott termékekről.

    A vizsgázó Az elkészült termékeket - ha szükséges, a rendelkezésre bocsátott csomagolóanyag felhasználásával becsomagolja, és esztétikus módon bemutatja a vizsgabizottságnak. Az elkészült terméket - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően - minősíti, a termék készítésével kapcsolatban a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A beszélgetés során ismertetni kell a feladatot, az elkészült és a bemutatott termékek minőségét, az esetleges hibákat és azok megelőzési, kijavítási lehetőségeit. A szakmai beszélgetés időtartama a vizsgaidőn belül maximum 10 perc.

    A munka során a vizsgázó a rendelkezésére álló gépeket és berendezéseket - a munkavédelmi előírások betartásával - üzemelteti, munkáját a higiéniai- és élelmiszerbiztonsági szabályok figyelembevételével végzi. A termékekhez élelmiszer imitátumok nem használhatóak fel. A csokoládé helyett bevonó masszák nem használhatóak fel. Csak olyan termék fogadható el, amelynek minősége megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 240 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.

Kapcsolódó szakmák

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu