Sütőipari és gyorspékségi munkás - 2025 képzés (részszakma)

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Részszakma megnevezése: Sütőipari és gyorspékségi munkás
  • Részszakma órakerete: 320
  • Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
  • Részszakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
  • Részszakma Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
  • Sütőipari és gyorspékségi munkás képzés munkaterülete

  • A sütőipari és gyorspékségi munkás a pékségekben tésztát feldolgoz, keleszt, süt és készterméket kezel és csomagol. A különböző termékcsoportok tésztáit az üzemi előírásoknak megfelelő tömegekre osztja, és a termékekre jellemző alakítási műveleteket végez. Kezeli a tészta felületét, a tésztát keleszti, és az üzemi utasításoknak megfelelő feltételek beállításával megsüti. A készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges csomagolja és a vevő számára jelöléssel látja el. Munkája során betartja a vonatkozó technológiai és minőségbiztosítási előírásokat. Munkáját sütőipari gépek, berendezések és eszközök segítik, melyeket szakszerűen kezel. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért.

  • Sütőipari és gyorspékségi munkás képzés legjellemzőbb FEOR számai

  • Részszakma megnevezése

    FEOR-szám

    FEOR megnevezése

    Sütőipari és gyorspékségi munkás

    7114

    Pék, édesiparitermék gyártó

    7114

    Fagyasztott pékáru sütő (látvány

    sütöde)

    Nyerstésztafeladó

    Perecsütő

    Pizzagyártó

    Sütőipari táblázó

    Sütőipari vető

  • Sütőipari és gyorspékségi munkás képzés megkezdésének feltételei

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Kapcsolódó szakmák

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu