Szőlőfeldolgozó - 2025 képzés (részszakma)
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Részszakma megnevezése: Szőlőfeldolgozó
- Részszakma órakerete: 280
- Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
- Részszakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 3
- Részszakma Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
-
Szőlőfeldolgozó képzés munkaterülete
-
Irányítás mellett részt vesz a szüret lebonyolításában. Munkájával segíti a szakképzett dolgozókat. Szüretelő ládát mos, elhelyezi a ládákat a szőlősorok között, részt vesz a szőlő beszállításában, kiüríti a ládákból a szőlőt. Szőlő feldolgozás során segít a gépek, berendezések kezelésénél, műszaki karbantartásánál. Bogyózás után kihordja a kocsányt. Kezeli a fejtőgépeket. Mustot fokol. Az erjedési hőmérsékletek kézi dokumentációját végzi. Tisztít, takarít, fertőtlenít, betartja a higiéniai fegyelmet, amely nagyon fontos tényező a leendő bor minősége szempontjából. Munkája során hozzájárul a szüret zavartalan lebonyolításához. Begyakorlás után önállóan végzi részfeladatait.
-
Szőlőfeldolgozó képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Részszakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Szőlőfeldolgozó
7115
Borász és egyéb
szeszesitalgyártó
-
Szőlőfeldolgozó képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés