Élelmiszeripari gyártáselőkészítő - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07212005
- Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari gyártáselőkészítő
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 2
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 2
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 2
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés munkaterülete
-
A képzés olyan általános és széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja, ami szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati szakmában. Az képzés végén a résztvevők rálátnak az élelmiszeripari ágazat legfontosabb műveleteire. Irányítással élelmiszerfeldolgozási alapműveletek elvégzésénél közreműködik, alapanyagokat, félkész és késztermékeket mozgat. Anyagokat és eszközöket előkészít, higiéniai feladatokat végez. Ismeri és betartja a munkahelyi tűz-, munka-, és környezetvédelmi szabályokat. Ismeri és betartja a személyi- és az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményeit.
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: iskolai előképzettséghez nem kötött, az általános iskola nyolcnál kevesebb elvégzett évfolyama
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály
-
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek
-
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés időtartama
- Minimális óraszám: 150 óra
- Maximális óraszám: 200 óra
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés munkaerő-piaci relevanciája
-
Az élelmiszeriparban szükség van olyan alapvető ismeretekkel rendelkező munkaerőre, akik rendelkeznek az élelmiszeripari ágak alapismereteivel, felismerik a nyersanyagokat, ismerik a higiéniai előírásokat, és az egyes részfolyamatokban segítőként részt tudnak venni.
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő képzés vizsgainformáció
-
Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Vizsgára bocsátás feltételei
-
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek
-
Írásbeli vizsga
nincs
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: közreműködés élelmiszeripari termékelőállításban
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: Élelmiszeripari alapműveletet végez, melynek során:
- a termékek előállításához szükséges anyagokat kiválasztja, 15%
- a rendelkezésére bocsátott receptúra alapján anyagszükségletet mér 15%
- anyagokat, eszközöket előkészít 10%
- meghatározott munkaműveleteket hajt végre 20%
- anyagokat, termékeket szakszerűen mozgat, 20%
- betartja a higiéniai munkavédelmi és minőségbiztosítási előírásokt. 20%
A vizsgaszervező – saját lehetőségeinek figyelembevételével - a fenti tevékenységek végrehajtását biztosítja.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés