Bonbon- és cukorkakészítő - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214008
- Szakképesítés megnevezése: Bonbon- és cukorkakészítő
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
-
Bonbon- és cukorkakészítő képzés munkaterülete
-
Kézműves és ipari körülmények között bonbonokat és cukorkákat készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Bonbonokat és cukorkákat készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint) és betartatásával végzi.
-
Bonbon- és cukorkakészítő képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály
-
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek
-
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Bonbon- és cukorkakészítő képzés időtartama
- Minimális óraszám: 200 óra
- Maximális óraszám: 300 óra
-
Bonbon- és cukorkakészítő képzés munkaerő-piaci relevanciája
-
Az édesipari termékek közül a bon bonok nagy reneszánszukat élik, de a cukorkák piaca is dinamikusan fejlődik. Gondoljunk a néha meglepő ízkombinációjú bonbonok gasztronómiai szerepére vagy a vitaminozott cukorkákra. Az édességkészítés ezen ága kézműves jelleget öltött, és sokszor konyhatechnológiákkal készülnek a termékek. Emiatt szükség van a képzett, a technológiát értő szakemberekre.
- Bonbon- és cukorkakészítő képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Bonbon- és cukorkakészítő képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Bonbon- és cukorkakészítő képzés vizsgainformáció
-
Bonbon- és cukorkakészítő Vizsgára bocsátás feltételei
-
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek
-
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszer-előállítási ismeretek
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: 15-20 kérdésből álló feladatsor, melynek témakörei és a témakörök megoszlása a feladatok között:
- Élelmiszerhigiéniai ismeretek 40 %
- Élelmiszeripari minőségbiztosítási ismeretek 40 %
- Gazdasági és vállalkozási ismeretek 10 %
- Munkavédelmi és környezetvédelmi ismeretek 10 %
A feladatok típusai:
- tesztfeladatok ahol csak egy jó válasz lehetséges és legalább négy válaszlehetőséget kell megadni (a tesztfeladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 50%)
- feleletválasztó feladatok a lehetséges válaszok felsorolásával (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 30%)
- rövidválaszos feladatok (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 20%).
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: bonbon – és cukorkakészítés gyakorlat, szóbeli beszélgetés
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
„A” vizsgafeladat: készítsen három különböző fajta bonbont az alábbiak közül:
- gyümölcsbonbonok,
- marcipánbonbonok,
- nugátbonbonok,
- grillázsbonbonok,
- krémbonbonok,
- csokoládébonbonok,
- cukorkabonbonok,
fajtánként minimum 20 maximum 60 db-ot.
„B” feladat: készítésen két különböző fajtájú cukorkát az alábbiak közül:
- zselécukorkák,
- pehelycukorkák,
- fondant cukorkák,
- törökméz
- töltetlen szemes kemény cukorkák,
- töltetlen keménycukorka nyalóka
- töltött keménycukorkák,
fajtánként minimum 0,5 kg maximum 1 kg mennyiségben (nyalóka esetén minimum 10 db maximum 20 db).
A vizsgázó a projekt feladat végrehajtása során az „A” vagy a „B” feladatsort hajtja végre. A vizsgafeladatsornak az „A” és a „B” feladatsor termék csoportjait le kell fednie. A vizsgázó Az elkészült termékeket - ha szükséges, a rendelkezésre bocsátott csomagolóanyag felhasználásával becsomagolja, és esztétikus módon bemutatja a vizsgabizottságnak. Az elkészült terméket - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően - minősíti, a termék készítésével kapcsolatban a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A beszélgetés során ismertetni kell a feladatot, az elkészült termékek minőségét, az esetleges hibákat és azok megelőzési, kijavítási lehetőségeit. A szakmai beszélgetés időtartama a vizsgaidőn belül maximum 10 perc.
A munka során a vizsgázó a rendelkezésére álló gépeket és berendezéseket - a munkavédelmi előírások betartásával - üzemelteti, munkáját a higiéniai- és élelmiszerbiztonsági szabályok figyelembevételével végzi. A termékekhez élelmiszer imitátumok nem használhatóak fel. A csokoládé helyett bevonó masszák nem használhatóak fel. Csak olyan termék fogadható el, amelynek minősége megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 360 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés