Szikvízgyártó - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214015
- Szakképesítés megnevezése: Szikvízgyártó
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
-
Szikvízgyártó képzés munkaterülete
-
A Szikvízgyártó munkája során ellátja egy szikvízüzem rá bízott feladatait, vagy akár saját szikvízüzemet vezet. Részt vesz a szikvíz előállítás előkészítő, termelési- és befejező folyamataiban. Gondoskodik a szikvíz előállításához szükséges alapanyagok és csomagolóanyagok napi termeléshez szükséges mennyiségéről, biztonságos felhasználásáról, tárolásáról. Szikvíz gyártásához szükséges gépeket kezel, minőségbiztosításhoz kapcsolódó dokumentációt vezet. Alapanyagot, csomagolóanyagot, készterméket vizsgál, minősít, ellenőriz. Figyel a biztonságos munkavégzésre, betartva a higiéniai, munka-, tűz és környezetvédelmi előírásokat. Jó kapcsolatot tart fent a beszállítókkal, megrendelőkkel, hatóságokkal. Nyitott az innovációra, technológiákra, szakmai trendekre. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, nyitott és együttműködő munkatársaival, döntései megalapozottak.
-
Szikvízgyártó képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály
-
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek
-
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Szikvízgyártó képzés időtartama
- Minimális óraszám: 120 óra
- Maximális óraszám: 180 óra
-
Szikvízgyártó képzés munkaerő-piaci relevanciája
-
A szikvíz 2013 óta szerepel a Hungarikumok Gyűjtemény – Magyar Értéktárban. A különlegességnek számító szénsavas szódavizet Jedlik Ányos, a természetbúvár bencés szerzetes készítette először 1826-ban Magyarországon, és az első szikvízgyártó üzemet is ő hozta létre 1841-ben Pest-Budán. Kiváló szomjoltónak bizonyult, akár magában fogyasztva vagy borral kiegészítve, így a XIX. századi millenniumi ünnepségek pompájában is helyt kapott a szódavíz, mint a kor újdonsága. A szikvíz előállításának technológiája, gépei, berendezései jelentős fejlődésen mentek keresztül, mely hozzáértést, szakértelmet igényel. Napjainkban az egyetlen palackozott vízféleség, melynek környezetvédelmi szempontból a lehető legkisebb az ökológiai lábnyoma, hiszen a töltéshez szükséges csomagolóanyagokat annyiszor lehet újra felhasználni, míg a biztonságos és higiénikus előállítást nem veszélyezteti. A szikvíz népszerűségét bizonyítja, hogy számos formában – szörpként, fröccsként, limonádék alapanyagaként vagy más alkoholos itallal kiegészítve – fogyasztható gyerekkortól felnőttkorig.
- Szikvízgyártó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Szikvízgyártó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Szikvízgyártó képzés vizsgainformáció
-
Szikvízgyártó Vizsgára bocsátás feltételei
-
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek
-
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: szikvízgyártás technológiai és gépészeti ismeretek
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a vizsgázó egy komplex feladatalapot old meg, mely technológiai, gépészeti valamint munka-, tűz-, környezetvédelem, higiénia ismeretek feladatokat tartalmaz, az alábbi megoszlásban
- tesztkérdések szikvíz előállításához kapcsolódóan (pl. egyszerű választás, többszörös választás, igaz-hamis, párosítás, mondat kiegészítés, stb.) 40 %
- szikvízgyártás gépeiről vagy berendezéseiről sematikus rajz készítése vagy egy megadott ábrán a gépelemek megnevezése és a működés leírása 30 %
- tesztkérdések a munka-, tűz-, környezetvédelem, higiénia ismeretek témakörökből (pl. egyszerű választás, többszörös választás, igaz-hamis, párosítás, mondatkiegészítés, stb.) 30 %
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
ProjektfeladatA vizsgatevékenység megnevezése: szikvízgyártás bemutatása, szóbeli beszélgetés a szikvízgyártás folyamatáról
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a szikvízgyártás meghatározott részfeladatainak végrehajtása, a művelet ellenőrzése. A vizsgázó a rendelkezésre álló anyagokat, eszközöket, gépeket és berendezéseket felügyelettel használhatja. A vizsgázó a vizsgabizottság által feltett szakmai kérdésekre válaszol, melynek időtartama maximum 10 perc.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 30 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés