Élelmiszeripari laboráns - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214006
- Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari laboráns
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
-
Élelmiszeripari laboráns képzés munkaterülete
-
Az élelmiszeripari laboráns az élelmiszeripari nyersanyagok, félkész és késztermékek analitikai vizsgálatát megszervezi és elvégezi. A munkaterületet előkészíti, mintát vesz és minta előkészítést végez. A munkafolyamatot megtervezi és előkészíti. Szakszerűen használja a laboratóriumi és üzemi eszközöket. Gyártási eljárás fázisaiban ellenőrzi az élelmiszer minőségét. Vizsgálati szabvány alkalmazásával a minták összetételének minőségi és mennyiségi meghatározását elvégzi. Vizsgálja a csomagolóanyagok és csomagolás megfelelőségét! Ellenőrzi a címkézést. Mérési jegyzőkönyvet készít, a mért adatok elsődleges feldolgozását megoldja és a kapott eredmények alapján az élelmiszereket minősíti.
-
Élelmiszeripari laboráns képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály
-
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek
-
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Élelmiszeripari laboráns képzés időtartama
- Minimális óraszám: 400 óra
- Maximális óraszám: 500 óra
-
Élelmiszeripari laboráns képzés munkaerő-piaci relevanciája
-
Az elmúlt évek egyik legnagyobb ütemben növekvő ágazata az élelmiszeripar. A biztonságos élelmiszer-előállítás megteremtése és fenntartása az élelmiszerellátási-lánc minden szereplőjének a legfontosabb feladata. A rendszeres vizsgálatok végzése már a kisebb vállalkozások számára is előírás, de egyben a termékeivel szembeni fogyasztói bizalom kulcsa. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok félkésztermékek, csomagolóanyagok tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai és érzékszervi) a vizsgálatát végzi az élelmiszer laboráns. Élelmiszer-biztonságot ellenőriz üzemben és laboratóriumban. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. A képzés ezért fontos a biztonságos, a fogyasztó egészségét nem veszélyeztető ipari tevékenység számára
- Élelmiszeripari laboráns képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Élelmiszeripari laboráns képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Élelmiszeripari laboráns képzés vizsgainformáció
-
Élelmiszeripari laboráns Vizsgára bocsátás feltételei
-
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek
-
Írásbeli vizsga
nincs
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Komplex élelmiszervizsgálat és dokumentálás
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
Komplex élelmiszervizsgálat és dokumentálás A vizsgázó élelmiszervizsgálatot végez, amelyet dokumentál.
A vizsgatevékenység részei
- mintavétel és mintakezelés 10 %
- minta előkészítés 10 %
- analitikai vizsgálat 40 %
- számítás és értékelés 10 %
- dokumentálás (mérési jegyzőkönyv készítése) 30 %
A vizsgázó az elvégzett élelmiszervizsgálat mérési adatait, a számításokat, valamint a vizsgálat eredményét jegyzőkönyvben rögzíti. A vizsgázó élelmiszervizsgálati útmutatót, vizsgálati szabványt, táblázatokat alkalmazhat.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó az Élelmiszervizsgálatot befejezte, a jegyzőkönyvet elkészítette és a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte. Sikertelen vizsga esetén a teljes projektvizsgát meg kell ismételni.
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés