Élelmiszeripari laboráns - 2025 képzés

  • Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
  • Szakképesítés azonosító száma: 07214006
  • Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari laboráns
  • KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
  • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
  • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
  • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
  • Élelmiszeripari laboráns képzés munkaterülete

  • Az élelmiszeripari laboráns az élelmiszeripari nyersanyagok, félkész és késztermékek analitikai vizsgálatát megszervezi és elvégezi. A munkaterületet előkészíti, mintát vesz és minta előkészítést végez. A munkafolyamatot megtervezi és előkészíti. Szakszerűen használja a laboratóriumi és üzemi eszközöket. Gyártási eljárás fázisaiban ellenőrzi az élelmiszer minőségét. Vizsgálati szabvány alkalmazásával a minták összetételének minőségi és mennyiségi meghatározását elvégzi. Vizsgálja a csomagolóanyagok és csomagolás megfelelőségét! Ellenőrzi a címkézést. Mérési jegyzőkönyvet készít, a mért adatok elsődleges feldolgozását megoldja és a kapott eredmények alapján az élelmiszereket minősíti.

  • Élelmiszeripari laboráns képzés megkezdésének feltételei

  • Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
  • Szakmai előképzettség: nem szükséges
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
  • Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
  • A képesítési követelményt előíró jogszabály

  • nem kapcsolódik hozzá jogszabály

  • Egyéb feltételek

  • nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez

  • Élelmiszeripari laboráns képzés időtartama

  • Minimális óraszám: 400 óra
  • Maximális óraszám: 500 óra
  • Élelmiszeripari laboráns képzés munkaerő-piaci relevanciája

  • Az elmúlt évek egyik legnagyobb ütemben növekvő ágazata az élelmiszeripar. A biztonságos élelmiszer-előállítás megteremtése és fenntartása az élelmiszerellátási-lánc minden szereplőjének a legfontosabb feladata. A rendszeres vizsgálatok végzése már a kisebb vállalkozások számára is előírás, de egyben a termékeivel szembeni fogyasztói bizalom kulcsa. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok félkésztermékek, csomagolóanyagok tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai és érzékszervi) a vizsgálatát végzi az élelmiszer laboráns. Élelmiszer-biztonságot ellenőriz üzemben és laboratóriumban. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. A képzés ezért fontos a biztonságos, a fogyasztó egészségét nem veszélyeztető ipari tevékenység számára

  • Élelmiszeripari laboráns képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Élelmiszeripari laboráns képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
  • Élelmiszeripari laboráns képzés vizsgainformáció

  • Élelmiszeripari laboráns Vizsgára bocsátás feltételei

  • A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

  • Vizsgatevékenységek

  • Írásbeli vizsga

    nincs

    Projektfeladat

    A vizsgatevékenység megnevezése: Komplex élelmiszervizsgálat és dokumentálás

    A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

    Komplex élelmiszervizsgálat és dokumentálás A vizsgázó élelmiszervizsgálatot végez, amelyet dokumentál.

    A vizsgatevékenység részei

    • mintavétel és mintakezelés 10 %
    • minta előkészítés 10 %
    • analitikai vizsgálat 40 %
    • számítás és értékelés 10 %
    • dokumentálás (mérési jegyzőkönyv készítése) 30 %

    A vizsgázó az elvégzett élelmiszervizsgálat mérési adatait, a számításokat, valamint a vizsgálat eredményét jegyzőkönyvben rögzíti. A vizsgázó élelmiszervizsgálati útmutatót, vizsgálati szabványt, táblázatokat alkalmazhat.

    A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

    A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 100%

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó az Élelmiszervizsgálatot befejezte, a jegyzőkönyvet elkészítette és a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte. Sikertelen vizsga esetén a teljes projektvizsgát meg kell ismételni.

    A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.

Kapcsolódó szakmák

Az oldalon található adatok tájékoztató jellegűek, a szakképesítések hatályos és a már hatályát vesztett szakmai és vizsga követelményeit kiadó rendeletekről az alábbi hivatalos forrásokból tájékozódhat:
www.magyarorszag.hu
www.nive.hu