Vincellér - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214016
- Szakképesítés megnevezése: Vincellér
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 4
-
Vincellér képzés munkaterülete
-
A vincellér a szőlőnövény ápolásához a szőlőültetvény kezeléséhez értő, a szaktechnológia alkalmazásában jártas szakember. Megtervezi és elvégzi, elvégezteti a szőlőültetvény fito-technológiai és agro-technológiai munkáit, feladatait. Szőlőoltványt készít, ismeri a szőlőiskolák működését. Szőlőültetvényt tervez, szőlőt telepít. Kezeli és működteti a szőlőültetvényhez tartozó kisgépeket és berendezéseket. Növényvédelmi tervet készít, növényvédelmet végez. Figyelemmel kíséri a szőlő érési folyamatait, szüreti tervet készít. A szaktechnológia során szükséges alapvető laboratóriumi alapvizsgálatokat elvégezi, méréseinek eredményét értelmezni képes, a szükséges technológiai lépéseket mérési eredményei alapján megtervezi, végrehajtja. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai és technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával, a jó termelési gyakorlat (GMP) szemléletével végzi.
-
Vincellér képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály
-
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek
-
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Vincellér képzés időtartama
- Minimális óraszám: 300 óra
- Maximális óraszám: 400 óra
-
Vincellér képzés munkaerő-piaci relevanciája
-
A vincellérképzés az élelmiszeripar ágazathoz tartozó szakmai képzés, amely tanúsítvány megszerzésével, majd ennek alapján akkreditált vizsgaközpontban megszerzett szakképesítés megszerzésével zárul. A szőlőtermesztés Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész (vincellér) ismeretei kiterjednek a szőlőszaporítására, szaporítóanyag előállításra, a szőlőiskolákra, a szőlőtelepítésre, a bor- és csemegeszőlő termesztésére - művelésére, a kézi és gépi művelésmódok ismeretére, a vonatkozó növényvédelemre, a szüretre, a különböző szőlőfajták feldolgozására, a szőlőtermesztés adminisztratív feladatainak ellátására. A jó minőségű bor csak kiváló minőségű szőlőalapanyagból készíthető. A szőlészetek-borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma alapismerete apáról fiúra szálló hagyomány. A jól képzett, - korszerű szaktudással felvértezett vincellér, - a jó szőlész szakember szakmai tudása biztos szellemi hátteret ad a hazai borágazatnak, szőlőtermesztésnek.
- Vincellér képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Vincellér képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Vincellér képzés vizsgainformáció
-
Vincellér Vizsgára bocsátás feltételei
-
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek
-
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Szőlészeti ismeretek
A vizsgatevékenység, (írásbeli vizsga) vagy részeinek leírása: 20 feladat, melyek közt rövid kifejtős feladatok, feleletválasztásos feladatok, alapvető szakmai számolási feladatok szerepelnek. A feladatok témakörei:
- Agro- és fitotechnológiai műveletek: 35%
- Szőlő szaporítóanyag előállítása: 10%
- Szőlőültetvény létrehozása, karbantartása: 10%
- Szőlő növényvédelme: 20%
- Szőlő szüretelése, feldolgozása: 15%
- Környezettvédelem – vegyszerkezelés: 5%
- Szőlészeti minőségbiztosítási feladatok, szakmai jog: 5%
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 90 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 50%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: szóbeli-gyakorlati vizsga / saját nevelésű - ápolású szőlőtőke bemutatása.
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
1. vizsgarész - szóbeli-gyakorlati vizsga
Gyakorlati munkavégzés: a feladat során a vizsgázónak a szőlőtermesztési technológia során alkalmazott tevékenységeket kell bemutatnia. Ennek során szóban ismerteti a fitoés/vagy agrotechnológiai műveletek növénytani és termesztési hatását, vonzatait, - a termelési folyamatban, a vegetációs naptár szerinti rendjét, - az esetlegesen alkalmazott gépek, berendezések feladatát, azok részeit, működését, a vonatkozó előírásokat, munkavédelmi és vegyszerkezelési szabályokat.
2. vizsgarész – saját nevelésű-ápolású tőke bemutatása
A vizsgázó, a képzési időszakban, a képzési hely, - tangazdaság területén fellelhető kijelölt szőlőtőke kezelését - ápolását végzi, a gyakorlati képzőhely infrastruktúrájának, - eszközeinek, berendezéseinek, laboratóriumi eszközeinek, műszereinek – alkalmazásával, használatával, a hatályos szakmai rendelkezések alapján. A projektfeladat végzése során, munkájáról növényápolási naplót vezet, melyben tevékenységét naptári rendben, rendre rögzíti, a rábízott szőlőnövény fejlődését, élettani állapotát, esetleges betegségeit fotókkal is dokumentálja. A képzési időszakban anyagot gyűjt az általa ápolt szőlőfajtáról, annak származásáról, önológiai és termesztési (ökonómiai) tulajdonságairól, az alkalmazott termesztéstechnológiáról, művelés és metszésmódról. Az így született projektmunka alapján számol be a vizsgabizottságnak képzési időszakban végzett szakmai tanulmányairól, munkájáról. A szőlőtermesztés technológiáról a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A vizsgázó a vizsgabizottságnak az általa készített portfólió alapján válaszol az azzal kapcsolatos kérdésekre. A beszélgetés időtartama maximum 30 perc.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 90 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma