Száraztésztagyártó - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakképesítés azonosító száma: 07214001
- Szakképesítés megnevezése: Száraztésztagyártó
- KEOR kód: 0721 Élelmiszergyártás
- Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 4
- Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 4
- Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje: 3
-
Száraztésztagyártó képzés munkaterülete
-
A száraztésztagyártó a munkája során az alap, segéd és járulékos anyagokból különböző öszszetételű, méretű, alakú és textúrájú száraztésztákat, vagy más eljárással tartósított töltetlen vagy töltelékes tésztatermékeket készít. A száraztésztagyártó átveszi és tárolja a nyersanyagokat, a termékeknek megfelelő tésztákat készít keveréssel, extrudálással és préseléssel. A tésztát különböző formázási eljárásokkal alakítja, méretre vágja, majd szakszerűen szárítja. A megszáradt termékeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Munkája során kezeli, szabályozza a száraztészta gyártás gépei és berendezéseit, illetve ezek működését folyamatosan ellenőrzi. Munkavégzése során betartja a munka- és balesetvédelmi előírásokat, és minőségbiztosítási dokumentációt vezet.
-
Száraztésztagyártó képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség
- Szakmai előképzettség: nem szükséges
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges
-
A képesítési követelményt előíró jogszabály
-
nem kapcsolódik hozzá jogszabály
-
Egyéb feltételek
-
nem kapcsolódik egyéb feltétel a szakképesítéshez
-
Száraztésztagyártó képzés időtartama
- Minimális óraszám: 320 óra
- Maximális óraszám: 400 óra
-
Száraztésztagyártó képzés munkaerő-piaci relevanciája
-
A száraztésztákból készített ételek mindig fontos szerepét képezték a táplálkozásnak. A szárítással tartósított élelmiszerek megőrzik tápanyagtartalmukat, és fizikai roncsolás vagy kémiai anyagok hozzáadása nélkül válnak hosszan eltarthatóvá. A száraztészták fontos jellemzője, hogy tartósítószer mentesen sokáig eltarthatóak. A száraztészták magas táplálkozási értékű élelmiszerek. Hosszabb tárolás esetén is csak viszonylag kismértékű a minőségcsökkenésük. Felhasználásuk egyszerű, tápértékük, főleg a tojásos tésztáknak magas. Bizonyos száraztészták gyártása magasabb élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet, aminek csökkentéséhez a magas szinten képzett, és elkötelezett munkaerő szükséges. A száraztésztagyártás a tartósító ipar egyik speciális ága. A szárítás művelete speciális tudást igényel. A száraztésztagyártás nagy tömegben és megfelelő minőségben jól képzett szakembert igényel. A mai korszerű táplálkozási igények kielégítésére megjelentek a teljes kiőrlésű lisztekből, illetve a gluténmentes alapanyagokból készült, jó minőségű termékek is.
- Száraztésztagyártó képzés elméleti része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
- Száraztésztagyártó képzés gyakorlati része megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
-
Száraztésztagyártó képzés vizsgainformáció
-
Száraztésztagyártó Vizsgára bocsátás feltételei
-
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
-
Vizsgatevékenységek
-
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: higiéniai és minőségbiztosítási ismeretek
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: A
vizsga során a vizsgázó minimum 20, maximum 30 kérdéses feladatsort old meg. A feladatok kb. 40 %-a feleletválasztós, kb. 30%-a igaz-hamis feladat, és kb. 30%-a rövidválaszos feladatokból áll. A feladok a száraztésztagyártás
- Technológiai folyamatok, paraméterek 40%
- Gépek és berendezések jellemzői, kezelésük 20%
- Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási feladatok 40%
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: száraztésztagyártás bemutatása, szóbeli beszélgetés a szárítás műveletéről.
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: a vizsgázónak a rendelkezésére bocsátott gépek és berendezések, valamint eszközök használatával a száraztészta fékész termékeket kell készítenie, melynek során: kiszámolja a rendelkezésére bocsátott összetétel alapján és a szárítási, illetve gyártási veszteség figyelembevételével a szükséges nyersanyagokat, kiválasztja a száraztésztagyártás nyersanyagait, előkészíti azokat, majd tésztát készít a feladatban meghatározott módon és eljárással. A tésztát a szükséges alakra és méretre formázza géppel vagy kézzel, és szárításra előkészíti. A szárítás műveletéről a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A vizsgázó a vizsgabizottságnak egy általa készített és szárított száraztészta terméket bemutat, és válaszol az azzal kapcsolatos kérdésekre. A beszélgetés időtartama maximum 10 perc. A vizsgázó ezután a rendelkezésére bocsátott száraztésztát szakszerűen becsomagolja, majd ismerteti a vizsgabizottsággal a termékek jelülésétre vonatkozó előírásokat.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütő- és cukrászipari technikus Szakma
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés