Sütő- és cukrászipari technikus - 2025 képzés
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Szakma szakmairányai: -
- Szakma megnevezése: Sütő- és cukrászipari technikus
- Szakma azonosító száma: 5 0721 05 13
- Szakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 5
- Szakma Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje: 5
- Kapcsolódó részszakmák:
-
Egybefüggő szakmai gyakorlat időtartama
- Szakképző iskolai oktatásban: -
- Technikumi oktatásban: 245 óra
- Érettségire épülő oktatásban: 160 óra
-
Sütő- és cukrászipari technikus képzés munkaterülete
-
Sütő- és cukrászipari üzemekben az élelmiszer nyersanyagainak minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, tárolását és csomagolását végzi, illetve felügyeli ezeket a tevékenységeket. Munkája során különböző kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat, uzsonna-, kikészített- és teasüteményeket állít elő, fagylaltokat, parfékat, pohárkrémeket, bonbonokat készít, egyszerű- és különleges díszítőműveleteket végez. Feladatai közé tartozik a termelés szervezése, irányítása, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítása. Közreműködik a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében, valamint a termékfejlesztésben. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
-
Sütő- és cukrászipari technikus képzés legjellemzőbb FEOR számai
-
Szakma megnevezése
FEOR-szám
FEOR megnevezése
Sütő- és cukrászipari technikus
3113
Élelmiszer-ipari technikus
7114
Pék, édesiparitermék-gyártó
5135
Cukrász
-
Sütő- és cukrászipari technikus képzés megkezdésének feltételei
-
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség,
érettségire épülő szakmai oktatás esetén érettségi végzettség - Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Kapcsolódó szakmák
- Baromfiipari-feldolgozó Szakképesítés
- Bonbon- és cukorkakészítő Szakképesítés
- Bor- és pezsgőgyártó technikus Szakma
- Borász Szakképesítés
- Csokoládétermék gyártó Részszakma
- Csontozó munkás Részszakma
- Édességkészítő Szakma
- Élelmiszer-ellenőrzési technikus Szakma
- Élelmiszeripari csomagológép kezelő Részszakma
- Élelmiszeripari gépésztechnikus Szakma
- Élelmiszeripari gépjavító Szakképesítés
- Élelmiszeripari gépkezelő Szakma
- Élelmiszeripari gyártáselőkészítő Szakképesítés
- Élelmiszeripari laboráns Szakképesítés
- Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő Szakma
- Halfeldolgozó Szakképesítés
- Hentes és húskészítmény-készítő Szakma
- Húsipari technikus Szakma
- Húskészítmény gyártó Részszakma
- Keksz-és ostyagyártó Részszakma
- Kézműves élelmiszerkészítő Szakképesítés
- Kézműves sörgyártó Szakképesítés
- Kistermelői élelmiszer-előállító Szakma
- Konzervgyártó Részszakma
- Mézeskalács készítő Szakképesítés
- Molnár Szakképesítés
- Növényolajgyártó Szakképesítés
- Pálinkakészítő Szakképesítés
- Pék Szakma
- Pék-cukrász Szakma
- Pincemunkás Részszakma
- Sörgyártó Részszakma
- Speciális-mentes sütőipari termékkészítő Szakképesítés
- Süteménykészítő Részszakma
- Sütő- és cukrászipari szakember Szakképesítés
- Sütőipari és gyorspékségi munkás Részszakma
- Száraztésztagyártó Szakképesítés
- Szikvízgyártó Szakképesítés
- Szőlész-borász Szakma
- Szőlőfeldolgozó Részszakma
- Tartósítóipari technikus Szakma
- Tartósítóiparitermék-készítő Szakma
- Tejipari munkás Részszakma
- Tejipari szakmunkatárs Szakképesítés
- Tejipari technikus Szakma
- Tejtermékkészítő Szakma
- Üdítőital-ipari termékkészítő Részszakma
- Vágóhídi munkás Részszakma
- Vincellér Szakképesítés